Otvorený list ministerke kultúry SR Ľubici Laššákovej

Vážená pani ministerka kultúry Ľubica Laššáková,

dovoľte nám vyjadriť podporu Vášmu rozhodnutiu nefinancovať v rámci dotačného programu Ministerstva kultúry SR pre oblasť kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva politické aktivity LGBTI+ organizácií, ktoré vyvolávajú v spoločnosti zbytočné napätie.

Sme presvedčení, že osoby pociťujúce príťažlivosť k rovnakému pohlaviu sú v našej spoločnosti rovnocenné a nepatria k znevýhodneným skupinám. Naopak existujú mnohé skupiny so zdravotným postihnutím, či skupiny ohrozené chudobou, ktoré potrebujú podporu a pomoc. Sprístupnenie kultúry práve týmto skupinám je prioritnou úlohou dotačného programu. Ešte v roku 2015 podpísalo viac ako 2.400 ľudí pripomienky „Kultúrne granty nepatria inakosti, ale zdravotne postihnutým!” Ďakujeme, že títo občania konečne prestali byť ignorovaní a dostane sa viac financií zdravotne postihnutým.

Dlhoročným paradoxom bolo, že politické ciele LGBTI+ lobby, ako sú adopcie detí pármi rovnakého pohlavia a manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ktoré sú proti Ústave SR a našim zákonom boli podporované z peňazí slovenských daňových poplatníkov, ktorí väčšinovo odmietajú politické požiadavky LGBTI+ organizácií. Odmietame, aby štát použil peniaze určené pre zdravotne znevýhodnených na skryté dotovanie politickej kampane a politických programov liberálnych politikov, ktorých organizátori pozývajú a na akcii bežne vystupujú.

Dovoľujeme si na tomto mieste tiež vysloviť nádej, že sa na Vašom ministerstve nájde spôsob, ako podporovať zachovanie slovenského národa cez podporu pro-rodinnej a pro-manželskej kultúry. Demografické vymieranie národa spôsobené nedostatočnou pôrodnosťou nás už čoskoro začne dobiehať svojimi zásadnými dopadmi. Tieto dopady budeme ako krajina ťažko niesť nielen v ekonomickej rovine, ale aj v ťažkej dostupnosti sociálnych služieb, zdravotnej starostlivosti, vo vzdelávaní a pod. Je načase, aby štát aj kampaňami podporoval budovanie hodnôt a kultúry, ktorá bude viesť k jeho zachovaniu.

Vážená pani ministerka,

dnešná doba potrebuje múdre rozhodnutia, ktoré budú viesť k spájaniu a odpolarizovaniu spoločnosti. Ďakujeme Vám, že ste jedno také urobili a veríme, že v ňom vytrváte.

S úctou

Tomáš Kováčik, Asociácia za život a rodinu

Anton Chromík, Aliancia za rodinu

Andrej Ralbovský, Nadácia Slovakia Christiana

Stanislav Gunčaga, Asociácia otca mamu deťom

Patrik Daniška, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z.

Robert Mátéffy, INŠTITÚT LEVA XIII.

Antónia Stiffelová, Aliancia za rodinu

Juraj Šúst, Spoločenstvo Ladislava Hanusa

Pridajte k petícii svoj názor

Vaše meno sa zobrazí nad komentárom
Váš email sa nebude zobrazovať

Súhlasím so zásadamiPrivacy

23 názorov na podpis

• Anonym

Mate moju úctu a podporu p. ministerka.
    Valentina

• Juraj Vlk

Jedno mála Vašich rozhodnutí, pani ministerka, ktoré si vážim

• Martina Ledecká

Podporujem a ďakujem

• sd

Vytrvajte a buďte oddvážna aj naďalej. Plne Vás podporujem.

• Martin Rumpel

• Soňa

PO

• Marián Lukáč

• Ondrej Miliczki

Podporujem toto vaše rozhodnutie.

• Petra

Podporijem

• Anna

Podporujem.

• Dominika Ondrekova

• Jozef

Podpora

• PaedDr. Helena Husárová

Podpora ministerky kultúry SR
    Krajská organizácia Banskobystrického kraja podporuje a súhlasí s rozhodnutím pani ministerky Ľubici Laššákovej s rozdeľovaním finančných prostriedkov v rámci dotačného programu.
    My sme v minulosti tiež žiadali granty z Ministerstva kultúry SR na Festival Vansovej Lomnička a pán minister nám nedal nič a nerobili sme z toho cirkus. Netreba hneď odvolávať ľudí, ktorí sa rozumejú problematike, sú ľudskí a spravodlivo sa snažia pomáhať , aj keď sa to nedá vždy. Všetko sa odvíja od financií.
    Naša organizácia nikdy neútočila na LGBT a komunitu rešpektujeme, ich inakosť. Dnešná ťažká doba si vyžaduje múdre a ľudské rozhodnutia, ktoré povedú k spájaniu ľudí v našej spoločnosti pro – rodinnej a pro – manželskej kultúry.
    Ďakujeme Vám za spravodlivé rozhodnutia a vždy majte na pamäti, že Slovensko nie je len Bratislava. My ženy KO ÚŽS stojíme za Vami.
    PaedDr. Helena Husárová, predsedníčka KO ÚŽS Banskobystrického kraja

• Andrej

• Marta

ĎĎakujem za múdre a odvážne rozhodnutie